Questions & Answers

Clicking and popping on playback and record in Studio One

0 votes
1,132 views
asked Jan 31, 2020 in Studio One 3 by matthewsmith35 (120 points)
Hi,

I am hearing a lot of clicking and popping on record and playback on my DAW. I am using the Presonus audiobox interface. I have a 2019 Raxer Blade 15 laptop. HD - samsung mzvlb512. I have checked the sample rate is at the max - 2014. Tried different usb ports. I can't see what the issue is.

It seems to happen more when working with ertain VST's, particularly Omnisphere and Sublab.

Thank you for your help in advance.

Matt

3 Answers

0 votes
answered Feb 2, 2020 by shanebriand (140 points)
I’ve had this in Logic when I had tried to use plugins on the signal as it’s being tracked. I shut the plugins off and recorded the track, then added plugins and there was no cracking or popping.
0 votes
answered Feb 3, 2020 by rogervincent (780 points)
Generally, what I do is play with the Sample Rate (higher is better in my experience) and the Buffer Size.  I noticed that when I defined a larger buffer, it tends to eliminate pops and clicks (not 100%), but is much, much better.

Not sure how to get rid of pops 100%, but it's so little now for me, I can worry about getting rid of what little is less later on using a limiter or something.

I should also mention that, with my sampled instrument library sounds, I experience better responsiveness when I use a higher sampling rate. In my case, 96000 rather than 44100 and I'm using Focusrite Scarlett 2i2, Orchestral Tools Inspire I sounds, and Native Instruments Komplete S88 Mk2 controller.
0 votes
answered Mar 5 by cameronspringfield (220 points)
I had this problem and it was driving me NUTS!!! Then I tried turning the volume down in the DAW program and it stopped. I had tried adjusting the volume outputs on my PC to no avail. But then I noticed the volume control on the bottom left of Studio One 5 and turned it down. Fixed!
...