Questions & Answers

Buffer settings and latency

0 votes
146 views
asked Dec 5, 2020 in Studio One 5 by jeanborges (170 points)
Hey guys, first off: specs

I5 9th gen, 16 ram, 1tb ssd on a Lenovo Ideapad L340 Gaming Laptop.

Interface is an Maudio 192-4

I used to be able to record guitars at an input latency of 2.9ms(128 samples, 44.1Khz), and all of a sudden at 128 I get 6.71ms/296samples at the same settings. On the Maudio pannel I have it set to 128@44100. I do not have a lot of plugins open, even if I open Studio One and check the settings on main menu those are my numbers now. If I open standalone Plugins,Neural DSP Fortin Nameless for example, I get my 2.9. This it the plugin I'm using on S1 and have used pretty much since I first began but all of a sudden my latency is higher at the same settings. If I use ASIO as driver it goes up to 6.89ms at 304 samples, even when my block size is at  128.  

Dropout protection is set at medium, no matter where I move it, it seems to have no impact on my latency, as it stays the same.

Also, if I go down to 16 samples, the latency is still over 128 samples(outputs gets to a low of 3.13).

Any ideas?

1 Answer

0 votes
answered Dec 14, 2020 by petejones (230 points)
I'm getting latency issues too - pops, clicks, songs going out of time (mixing, mastering and exporting) - no matter what I try, nothing seems to fix it. I have no idea why they changed an excellent product - versions 2 and 3 were faultless, but version 5 is poor so far (I didn't buy version 4).
...