Questions & Answers

Sound is not working on Studio One - but other music/sound works...

0 votes
4,223 views
asked Apr 6, 2017 in Studio One 3 by doctorductape (490 points)
Hello everyone! My problem is simple- if I open up studio one, it will load up correctly, and will bring me to the menu screen. I start a new song, and I can drag in loops and such, but no sound will play. I can see in the corner the blue lines on the master volume thing are bouncing, so it's trying to play sound, but none is coming out. I can play sound on other things -for instance, YouTube- and sound will work on that, but not on studio one. Even if both are playing at the same time! I have checked the box that says "Release audio device in background". I made a little test song by dragging in some loops, and I exported it to .MP3 or .WAV, (I can't remember) and I could hear it when I played it on Windows Media Player. Also, it's not the computer, because I can put in a music CD, and it will play just fine.

I am running on a Windows 10 Dell laptop, and studio one is Studio One 3 Artist, 3.3.4.41933.

I think I need to tell it something about my soundcard, but i'm not sure...

Please tell me if you need more info, and thanks for reading my post! Have a good day.

1 Answer

+1 vote
answered Apr 6, 2017 by Jamesrhone1 (179,430 points)
selected Apr 7, 2017 by doctorductape
 
Best answer
Please check out these two guides, which will assist you in setting up your AudioBox:

1. This guide covers common AudioBox setup and configuration issues, as well as addresses basic reasons for the device to not seem to function properly:

http://support.presonus.com/entries/21351334-why-won-t-my-audiobox-record-or-play-back-audio

2. If the above guide does not resolve your issue, the driver may need to be uninstalled and reinstalled properly. Below are instructions for how to do this:

Windows Vista and Windows 7:
http://support.presonus.com/entries/21524610-how-do-i-uninstall-and-reinstall-my-audiobox-drivers-in-windows-7

Windows 8, 8.1 and Windows 10:
http://support.presonus.com/entries/21469744-How-do-I-uninstall-and-reinstall-my-AudioBox-drivers-in-Windows-8-or-Windows-10-
If you're still having issues, please create a system profile for me using the instructions in the articles above and attach it as a reply. I will then be able to examine your system and provide you with further troubleshooting.
...