Questions & Answers

Why is Studio One 4 cutting off the start of rendered audio tracks?

+1 vote
145 views
asked Apr 9 in Studio One 4 by CWin (480 points)

this has been an ongoing issue since i started using s1 a year ago but i thought it would be addressed by now. Unless im doing something wrong or need to change a setting this is a real let down. makes me want to stop using the software. im having to bounce out tracks 5+ to get it to render to audio correctly. sometimes it never works and i have to resort to duplicating the track and merging it and then cutting off the first loop just to get a full rendered audio track. i see this is an ongoing issue from 2015 and no solutions have been posted, extremely disappointed its killing my motivation to use this software. anyone have a solution. thanks.  heres the link from 2015 with the same issue https://forums.presonus.com/viewtopic.php?f=151&t=9479

3 Answers

0 votes
answered Apr 9 by Bbd (14,380 points)
This is not a common issue. I can't reproduce it on my side.

Can you test this with a song without 3rd party plugs just to be sure its not something being caused by them?

If you then find the issue, please share it here.

Thanks.
0 votes
answered Apr 10 by derylpresberry (1,030 points)
In fact this is a common issue, this happen to me using arturia. the first thing to check is... Your mixing levels, stay 3db...

Check your dropout protection selection, do you have it or minimum, medium etc. try rending with different selection and

check the outcome...

P.S If your Pc could handle it try screen recording your session this is a good way to catch the bugs and send presonus behind

the actual video proof of their bugs!
0 votes
answered Apr 10 by CWin (480 points)

@ derylpresberry n Bbd  - ye its a common thing which is why im suprised presonus hasnt addressed it yet after 4 years. anyways  the link shows whats going on but ill give screen record a shot to document. i also use 3rd party plugs but this happens even on dry tracks and w presonus vsts. i also keep most sounds around -3 to -6 bd so not too sure whats causing it.

...