Questions & Answers

Why does my Akai MPK mini Device port not found?

+1 vote
796 views
asked Dec 19, 2018 in Studio One 4 by slimmtrill (130 points)
I already reset/reconnected my MPK mini to Studio One 4 artist, more than once

When opening a song (new with a template, or an old song that is mostly instrument tracks) a box pops up saying "Missing Devices". My MPK Mini is the device that iStudio One say is missing for all of my tracks/instruments but when I go to options/external devices it says that It's connected. When opening Studio One it recognizes my mini device because if not, the software prompts to connect or continue with a midi device that has been connected before. After I close the "Missing Devices" tab, my midi keyboard will play on my 808's when is on my first track but it won't play on any other track. Even if I toggle the midi keyboard off/on it will still play my 808. I want to know what can I do or If someone can point me in the right direction towards getting my MPK Mini to work officially and properly.

1 Answer

0 votes
answered Dec 23, 2018 by andrrippstein (740 points)
Try this:

Unplug the MPK Mini from your computer, the start S1. Skip the message box "Missing devices" at start up. Then open S1 menu -> options -> external devices. Remove the MPK Mini device from the list and press Apply and OK. S1 does not know your MPK Mini anymore. Shutdown and resart S1. There should be no more message regarding "Missing devices".

Now try to open an existing song. Is there still a message regarding missing MPK Mini? Try to save the song without reconnecting the MPK Mini. Repeat that for all affected songs. Close all songs.

No plug in MPK Mini to your computer again and add/configure it on the external device list.
...