Questions & Answers

CPU from 0% or 1% straight to 100%. Never any numbers in between. And playback stutters. Please can you help me?

0 votes
67 views
asked Oct 31, 2019 in Studio One 3 by eltpowell (320 points)

My computer specs are below what the knowledge base recommends. 

I am currently using the artist version of Studio One 4.5 but would really like to upgrade to professional while the sale is on. But I would like to know if I need to upgrade my computer first.

I only know a little about my computer specs.

I have an Intel Core i3-4150 CPU @ 3.5Ghz, RAM 8 GB, system type: 64-bit and there's something about HD Graphics 4400 .

Looking at the performance monitor while my track is playing the CPU will say it's at 0% or 1% and then it is 100% and that's when I get the stutter. It never shows a number in between that range. My songs haven't got more complicated lately but they do include much more vocals, if that makes a difference. All my previous songs have been made of many short audio events. I started getting the problem when I use fewer but larger audio events.

Could my problem also be that I need to upgrade my computer? Or does it sound like something else could be up with my computer? I haven't noticed any other pauses or stutters when using my computer outside of Studio One 4.

Any info or a point in the right direction would be greatly appreciated.

Thank you.

1 Answer

0 votes
answered Jul 15 by eltpowell (320 points)
I am still having this issue nine months later. I can't seem to find an answer as to how to fix it. I honestly thought Studio One 4 was the program for me. Invested in the presonus speakers and midi controller etc. Was loving the program but it stutters so often it makes it unusable. I haven't noticed other programs acting up just Studio One :(
...